30
april
2023
93. SENIORSKI NACIONALNI SENIORSKI ŠAMPIONAT

Novi Sad je bio domaćin državnog prvenstva u rvanju grčko-rimskim stilom. Na šampionatu Srbije učestvovalo je 26 timova i ukupno 174 rvača koji su se borili u 10 težinskih kategorija. Viđeni su izuzetno kvalitetni i uzbudljivi mečevi, a prvo mesto u ekipnom plasmanu osvojio je Proleter iz Zrenjanina sa ukupno 159 bodova. Drugi mesto pripalo je Partizanu sa 94 boda, dok je treće mesto osvojila ekipa Sente sa 90 bodova.
Šampioni Srbije po kategorijama su: Sabolč Lošonc (55kg - Potisje Kanjiža), Sebastijan Kolompar (60 kg – Proleter), Georgi Tibilov (63 kg – Proleter), Milan Marić (67 – Kragujevac), Mate Nemeš (72 kg -Proleter), Aleksa Ilić (77 kg – Posavina Obrenovac), Branko Kovačević (82 – Radnički Beograd), Andrija Mihajlović (87 kg – Proleter), Mario Vuković (97 kg – Senta), Nemanja Pavlović (130 kg – Novi Sad).
Selektor dr Milorad Dokmanac posebno je istako sledeće:
„Ovo je bilo 93. po redu državno seniorsko prvenstvo, što rvanje svrstava u sportove sa najdužom tradicijom održavanja seniorskih prvenstava države. Ovo prvensto će ostati upamćeno po daleko najvećem broju učesnika na državnom prvenstvu, jer nikada do sada, pa ni u vreme Jugoslavije nismo imali ovako veliki broj učesnika. Sve ovo govori o pravilnom putu koji je zacrtao RSS, jer su značajna ulaganja u klubove i rvače unazad 2-3 godine dali prave rezultate. Posebne pohvale pripadaju i RK „Novi Sad“ koji se ovo državno prvenstvo održao na veoma visokom organizacionom nivou.
Ovo državno prvenstvo će ostati upamćeno po velikom broju mladih rvača (juniora i kadeta) koji su osvojili seniorske medalje, iako imaju samo 17-18 godina. Bilo je mnogo atraktivnih mečeva, a posebno treba istaći dva meča sa velikim brojem bodova, Luka Vučković – Simo Jovišić 11-10 i Dušana Stokića i Marka Rodića 11-9.
Posebno bih istako izvanredan nastup Zalana Peka iz Sente, koji ima samo 17 godina i pokazao je veliki potencijal i ako nastavi da se razvija kao do sada pred njim je blistava rvačka karijera. Osim njega posebno bi istako plejadu mladih rvača koji još nemaju 20 godina a sada se već ravnopravno nose sa seniorima u svojim težinskim kategorijama, i to: Andrija Mihajlović (PRZR), Miloš Perović (CZBG), Antal Vamoš (SESE), Branko Đukić (PRZR), Lazar Dedić (SOSO), Ognjen Todosijević (DIPA), Dušan Stokić (RABG), Jovan Miolski (PRZR), Vučković Luka (PABG), Ognjen Jakovljević (KGKG), Uroš Krstin (SPSU, Uroš Lečić (PRZR).....
Ne treba zaboraviti i četvoricu naših mlađih seniora koji su bili ubedljivi i postali prvaci države u svojim težinskjim kategorijama, a koji se nalaze u reprezentativnom programu, a to su: Aleksa Ilić (POOB), Branko Kovačević (RABG), Mario Vuković (SESE) i Sabolč Lošonc (POKA).
Na osnovu svega viđenog ne treba strahovati za srpsko rvanje. Već nakon OI u Parizu od 2025. godine većina ovih mladića će zauzeti mesto u seniorskoj reprezentaciji za naredna dva olimpijska ciklusa.“
Wrestling Team SerbiaLINK