Corsier-sur-Vevei (17 mart) –United World Wrestling
UWW je objavila nekoliko poboljšanja u rvačkom sportu. Promene se odnose na povećanje broja težinskih kategorija i sprovođenje dvodnevnog formata takmičenja.
Promene su predložene od strane Tehničke komisije UWW i za njih su glasali članovi Biroa UWW.
Broj težinskih kategorija po stilu će se povećati sa 8. na 10. Konačni predlog težinskih kategorija će se doneti nakon razmatranja predloga od strane nekoliko komisija UWW, nacionalnih federacija, članova Biroa i sportista. Biro UWW će glasati o novim težinskim kategorijama za seniore, U-23 i mlađe uzrasne kategorije na svom sastanku 2017.g. na Svetskom seniorskom prvenstvu u Parizu. Novi težinske kategorije će biti na snazi od 1. januara, 2018. g.

Dvodnevni format takmičenja će biti podvrgnut testiranju na Kadetskom Evropskom prvenstvu u julu i Kadetskom svetskom prvenstvu u septembru 2017. g. Ako testovi budu uspešni onda će novi format biti na snazi od 1. januara 2018. g. Dvodnevni format zahteva od sportista da se mere ujutro pre početka takmičenja, i biće dva kilograma toleransa za drugi dan merenja. Rvači se trenutno mere dan pre početka takmičenja i takmičenje se završva u jednom danu.
Dvodnevni format će ograničiti ekstremni gubitak telesne težine i omogućiti kvalitetnije finalne mečeve na šampionatu.
"Ova poboljšanja su neverovatno dobra za naš sport - rvanje", rekao je predsednik UWW Nenada Lalović. "Naš sport nikada nije bio jači, a ja verujem da sa novim kategorijama i poboljšanim formatu takmičenja da ćemo videti nastavak rasta broja učesnika, veću podršku i veću gledanosti. Takođe verujem da će ovi novi propisi poboljšati zdravlja rvača. "
Da bi se izdvojili vrhunski takmičari na svetskim prvenstvima Biro UWW će takođe glasati da se stvori objektivan jednogodišnji sistem rangiranja. Sistem rangiranjaće takođe biti osnova za prva četiri nosioca na seniorskom svetskom prvenstvu.
Za 2017 svetskim prvenstvima, rangiranje će se dobiti na osnovu plasman rvača na:
Olimpijskim igrama Rio 2016.,
svetskog šampionata 2016. (neolimpijske rvačke discipline)
na osnovu plasmana na kontinetalnim šampionatima 2017. g.
Dodatni bodovi možda će biti dodati na osnovu rangiranih UWW turnira iduće godine.
Rangiranje rvača na međunarodnim takmičenjima će se bolje reflektovati na učinak nacionalih timova na kontinentalnim i svetskim prvenstvima.
Biro UWW je doneo nekoliko manjih izmena pravila po stilovima, što bi trebalo da efikasnije sankcionišu pasivne rvača i da podstiče aktivno rvanje. Izmenjena pravila rvanja će biti na Evropskom šampionatu U-23 sledeće nedelje u Mađarskoj. Najavljeno je da će u grčko-rimskom stilu biti testiranje na dva predstojeća evropska turnira u cilju implementacije predloženih pravila. Nakon ovih turnira Tehnička komisija će pripremiti sledeće korake.
Takođe je najavljeno ažuriranje doping prekršaja. Počevši od 2018. godine u slučaju dopinga jednog sportiste tokom ekipnog takmičenja (tj.. World Cup) biće poništiti rezultat cele ekipe za taj meč.
Zahtev za postavljanje kamera iz više uglova je odobreno tokom velikih šampionata. Dodatne kamere će omogućiti sudijama bolju preglednost kod gledanja čelenča i pruži bolji doživljaj gledanja za publiku.
       download


LINK