24
septembar
2019
KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM SP U KAZAHSTANU

U Medija centru u Beogradu danas (24.09.2019. godine) je održana veoma posećena konferencija za medije Rvačkog saveza Srbije. Povod je osvajanje dve medalje na seniorskom prvenstvu sveta u rvanju koje je održano u Kazahstanu 14.09-22.09.2019. godine, kao i osigurane tri olimpijske norme za Olimpijske igre u Tokiju. Bronzane medalje su osvojili Mate Nemeš GR stil u kat. 67 kg i Mihail Kadžaja GR stil 97 kg, a treću olimpijsku normu je osvojio Mićić Stevan u slobodnom stilu kat. 57 kg.
Osim predstavnika medija, konferenciji su prisustvovali kao gosti gospodin Božidar Maljković i Đorđe Viđacki Predsednik i Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije. Gospodin Maljković je pohvalio izuzetne rezultate koje postiže rvačka reprezentacija u kontinuitetu dugi niz godina, a Olimpijski komitet Srbije je na vreme prepoznao veliku energiju i želju za vrhunskim rezultatima i to i finansijski podržao kada je bilo najpotrebnije.
Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković je pre svega izrazio veliku zahvalnost državi (Vladi RS, Minstarstvuo omladine i sporta), Olimpijskom komitetu Srbije, Sportskomg savezu Srbije, koji u značajnoj meri pomažu rad i funkcionisanje Rvačkog saveza Srbije. Bez ove pomoći ne bi bilo moguće ostvarivati ove vrhunske sportske rezultate. U nastavku izlaganja gospodin Trajković je izneo podatak da je ovo 5. seniorsko prvenstvo sveta u kontinuitetu sa kojeg rvači donose jednu ili više medalja. Cilj i dalje ostaje nepromenjen, da na Olimpijskim igrama iduće godine osvojimo jednu olimpijsku medalju. Sa nove dve medalje, naši rvači su sa Olimpijskih igara, Evropskih igara, prvenstava sveta i Evrope u seniorskoj konkurenciji osvojili ukupno 95 medalja (od 1955 do 2019. godine). Ovo je, trenutno, najuspešnija generacija srpskog rvanja čiji je predvodnik Davor Štefanek olimpijski i svetski šampion sa 9 osvojenih medalja. Ova generacija je do danas osvojila u grčko rimskom stilu 28 seniorskih medalja u proteklih 15 godina.
Na konferenciji su još govorili: Mate Nemeš, Stevan Mićić, Davor Štefanek, Vikor Nemeš, Milorad Dokmanac, Dejan Jovičić i Yusif Abbasov, potpredsednik Rvačkog saveza Srbije.
Sledeće veliko takmičenje je krajem oktorbra 2019. godine u Budimpešti - prvenstvo sveta za mlađe seniore (U23), na kojem će Srbija imati minimalno 5 predstavnika.LINK